Empátia – Call for papers

Felhívás tanulmány írására az Imágó Budapest folyóirat EMPÁTIA című tematikus lapszámához. Határidő: 2016. június 30.

Az Imágó Budapest folyóirat tematikus lapszámot tervez az alábbi témakörben:

Empátia – érzelemszabályozás – másodlagos traumatizáció a gyógyításban

A szerkesztőség várja a fenti témákkal kapcsolatos tanulmányokat, melyek műfaja lehet elméleti, vagy történeti összefoglaló, empirikus kutatási elemzés, terápiás beszámoló, esettanulmány, vagy filmelemzés.

A közlési feltételekről és az Imágó Budapest folyóiratról ide kattintva tájékozódhat.
A tanulmányokat 2016. június 30-ig várjuk az alábbi email címen:
imago@imagoegyesulet.hu
Az emailben kérjük feltüntetni, hogy a tanulmány a fenti felhívásra érkezett.

A tematikus szám rövid leírása:

Az utóbbi évek szakirodalmának divatos témájává vált a gyógyító/segítő szakemberek kiégettsége. A kutatások felhívják a figyelmet az empátia kiemelt jelentőségére a segítő munkában, de arra is, hogy a szakember traumatizálódhat is ennek során, ha nem tud megküzdeni azzal az érzelmi megterheléssel, amit a kliensek problémájával való folyamatos találkozás, az esetleges túlazonosulás, vagy épp az érzelmek lezárása, mint védekezési kísérlet jelent. Ezeket a tényezőket mindezidáig elsősorban mint munkahelyi stresszeket vizsgálták. Az utóbbi években kerültek a kutatások fókuszába azok az intrapszichés folyamatok, melyek által a szakemberek másodlagos traumatizációja, az érzelemszabályozás problémái és az empátia különböző aspektusai egy rendszer keretében értelmezhetők. Az említett folyamatok rendszerszemléletű vizsgálata segíthet megvilágítani azt is, hogy az érzelemszabályozás nehézségei, illetve az empátia kognitív, mentalizációs, kapcsolati-interszubjektív, neuropszichológiai és szomatikus szinteken megragadható zavarai miként magyarázzák a kiégés, a másodlagos traumatizáció pszichoszomatikus tünetekkel való összefüggéseit, továbbá azt, hogy ezek a problémák jellegzetes különbségeket mutatnak férfi és nő szakembereknél. A tervezett lapszámban a fenti kérdésekkal kapcsolatos tanulmányokat közlünk.

Várjuk a kéziratokat 2016. június 30-ig!

Imágó Budapest Szerkesztőség