Pszicho-dinamika: A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia gyakorlata és elméleti háttere

Megjelent az Imágó Budapest 2022/1-es száma.

E számunk (Szili Katalin szerkesztésében) a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia elméletének és terápiás alkalmazásának néhány kérdéséről ad áttekintést. Az Egyesült Államokban és Európában kialakult táncterápiás irányzatok alapvetően tapasztalati úton jöttek létre, a szakemberek kezdetben szinte kizárólag táncosok voltak. A módszerbe beépültek az adott kor pszichológiai elméletei, így a különböző pszichoanalitikus iskolák is, kezdetben többek között a jungiánus mélylélektan és a tárgykapcsolatelmélet. A magyarországi táncterápia részben függetlenül fejlődött külföldi társaitól. Ennek oka főleg az a tény, hogy 30-40 évvel ezelőtt még alig jutott el táncterapeuta szakember Magyarországra. A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia (PMT) legfontosabb elméleti alapja a kortárs pszichoanalízis, főleg annak a gyermekkori fejlődéssel és a testi-érzelmi jelenléttel összefüggő, továbbá a személyközi és terápiás kapcsolatokra vonatkozó irodalma. Mostanra a pszichológiai háttérirodalom, amely a gondolkodási alapot képezi, közössé vált az európai táncterápia és a PMT között, továbbá mindkettőbe beépültek azoknak a neurobiológiai kutatásoknak az eredményei is, melyek a személyközi kapcsolatokra, illetve test és lélek viszonyára vonatkoznak.

A szám elérhető itt: http://imagobudapest.hu/10-lapszam/63-pszichodinamika.html

címlap 22 1