Konferencia felhívás (2014)

V. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia, Pécs, 2014. november 20-22.

V. MAGYAR PSZICHOANALITIKUS FILMKONFERENCIA

A TITOK

- szabad asszociációk filmművészet és pszichoanalízis határvidékén -

Pécs, Apolló Mozi – Lenau Ház, 2014. november 20-22.

Az V. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia – a PTE BTK Pszichológiai Doktori Iskolája, az Imágó Egyesület (Budapest), az Imago International (London), és a Pannónia Pszichiátriai Egyesület szervezésében – 2014. november 20-22. között Pécsett, az Apolló Moziban kerül megrendezésre. Az eddigi, nagy érdeklődést és komoly visszhangot kiváltott konferenciáink (2006, 2008, 2010, 2012) hagyományait folytatva célunk ezúttal is az, hogy a pszichoanalízis és a filmművészet iránt érdeklődő elméleti és gyakorlati szakemberek, filmalkotók, terapeuták, kutatók, diákok számára, “vászon és dívány találkozásához” olyan kreatív teret hozzunk létre, amelyben a filmalkotás és -befogadás folyamatai több irányból, egymást interdiszciplináris szempontból kiegészítve vizsgálhatók.

Tervezett konferenciánk hívószava A TITOK, amelynek mind a művészetben, mind a pszichoanalízisben különös jelentősége van. Mérei Ferenc szerint a modern művészet „az emberit – a vágyat, az érzelmet, a hangulatot, a gondolatot... – ábrázolja, ahogyan a lélekben él: romlatlanul, torzítatlanul, eredeti formájában. A megtanulttal, az előírttal, a parancsolttal szemben a megsejtettet, a rádöbbentettet, a vágyottat – a vonzó és édes tiltottat..., mindazt, amit parancs és tilalom, szokás és illem, erkölcs és törvény elhallgatásra és elfelejtésre, lappangásra és elfojtásra ítélt.”

Török Mária és Ábrahám Miklós, Franciaországban élt magyar származású pszichoanalitikusok szerint a titok „nem elhallgatott tény, eltitkolt esemény, nem valamiféle személyes érzés vagy bizalmasan kezelt ismeret, amelyet nem hozunk mások tudomására. A ’titoknak’ nem szinonimája a ’rejtett’, ’ismeretlen’ vagy lappangó... A titok egy trauma, amelynek valódi megjelenését és pusztító érzelmi hatásait a pszichikum mintegy eltemeti, ezáltal belső csendbe burkolja, s erről a szenvedő mit sem sejt.”

Konferenciánkon szívesen látunk minden olyan előadást, amely A TITOK tágan értelmezett témájához, ennek filmbeli megjelenítéséhez (vagy éppen elrejtéséhez) kapcsolódik – a transzgenerációs fantomoktól és egyéni titkoktól a családi- és csoporttitkokon át a társadalmi titkokig.

A konferencia akkreditálása pszichológusok számára folyamatban van.

Jelentkezéseket várunk:

• Szekció előadásra: a filmpszichológia, pszichoanalitikus filmelmélet, filmkritika és filmértelmezés területeihez kapcsolódó előadás. Időkeret: 20 perc előadás, amit 10 perc diszkusszió követ.
  • Műhelyre: filmélmények csoportos, pszichoanalitikus szempontú feldolgozása, illetve a pszichoanalitikus filmtudományhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati problémák interaktív megvitatása. Időkeret: 2 óra.

Kérjük, hogy az érdeklődők az innen letölthető regisztrációs lap kitöltésével jelezzék előadói szándékukat a psziafilm2014@gmail.com e-mail címen. A jelentkezés meghosszabbított határideje: 2014. május 31. A jelentkezés elfogadásáról a szakmai bizottság döntése alapján a jelentkezők 2014. június 20-ig kapnak értesítést. Az absztraktok elfogadását követően az előadói jelentkezés a regisztrációs díj átutalásával válik érvényessé. Felmerülő kérdések esetén a fenti e-mail címen készséggel állunk rendelkezésükre. A konferencia további információit a "FILMKONFERENCIA, 2014" menüponton tesszük közzé.

Kisfilm a konferenciához (készítette, Mácsai Bálint)
Meghívó (PDF)

Regisztrációs lap (DOC)