2019. évi programok

Az Imágó Egyesület lezajlott programjai pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról (2019). A programsorozat szervezője: Gyimesi Júlia.

44. program

MENEKÜLTEK ÉS ELTŰNTEK

Az Imágó Budapest 2019/1-es (Migráció és idegenség) és 2019/2-es (Pszichoanalízis Latin-Amerikában) számainak bemutatója

Időpont: 2019. október 14. hétfő, 18:30

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Erős Ferenc pszichológus, Kroó Adrienn klinikai szakpszichológus, Melegh Attila szociológus, Zana Katalin pszichoterapeuta

Moderátor: Gyimesi Júlia

Az esten az Imágó Budapest két legutóbbi számát mutatjuk be. A 2019/1. szám fő témája a migráció és az idegenség mint társadalmi és egyéni tapasztalat. A tanulmányok áttekintik a migráció okait és típusait, a migrációs folyamat fázisait az önkéntes vagy kényszerű elindulástól, száműzetéstől vagy meneküléstől az átmenetiség és az idegenség érzésein, az identitásválságokon át a befogadó társadalomba való integrációig, a segítségnyújtásig vagy az elutasításig. Foglalkoznak a holokauszt és más társadalmi traumák hosszú távú hatásaival, a leszármazottak és az embermentők visszaemlékezéseivel, a kollektív emlékezettel és az idegenség testi, személyes és társadalmi reprezentációival is. A 2019/2. szám tanulmányai a latin-amerikai pszichoanalízis történetével és irányaival foglalkoznak, ráirányítva a figyelmet a szubkontinens két legnagyobb országában – Brazíliában és Argentínában – művelt pszichoanalízis néhány olyan sajátosságára, amely sok szempontból eltér az európai és az észak-amerikai fejlődésvonalaktól. E sajátosságok közül kiemelendő az Európából származó emigránsok szerepe, majd a második világháború utáni rohamos elterjedés, melynek során Buenos Aires vált a pszichoanalízis latin-amerikai „Mekkájává”. A latin-amerikaiak gyorsan asszimilálták a klasszikus tanokat, Melanie Klein, Wilhelm Reich, Jacques Lacan, majd Ferenczi Sándor eszméit; mozgalmaikat ugyanakkor az erőteljes polarizáció, a nagyfokú társadalmi-politikai aktivizmus, az elnyomottakkal és üldözöttekkel való szolidaritás, a „mainstream” irányzatok semlegességének kritikája jellemzi. A cikkek bemutatják a latin-amerikai analitikusoknak az állam által gyakorolt terror traumatikus hatásaival, a katonai diktatúrák alatt eltűnt személyek hozzátartozóival és leszármazottaival kapcsolatos terápiás munkáját is.

43. program

FIAIM, HOL VAGYTOK?
Könyvbemutató

A program időpontja: 2019. ápr. 22. 19:00

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Csapody Tamás történész, Erős Ferenc pszichológus, Hódos Mária művészettörténész, a kötet szerkesztője és Szabó Dóra pszichológus
Moderátor: Gyimesi Júlia

A Fiaim, hol vagytok? alapja egy napló, amelyet Farkas Erzsébet, az Országos Izraelita Patronázs Egyesület békési gyermekotthonának vezetője vetett papírra 1938. október 10. és 1942. február 24. között. A géppel írt, sok száz oldalas napló – más dokumentumokkal, levelekkel, fényképekkel együtt – több mint hetven évig rejtőzködött egy szekrény mélyén. Miután unokája, Hódos Mária kézbe vehette, e felfedezéssel nem csupán nagyanyja naplóját, hanem saját családi múltjának, örökségének egy korábban elhallgatott, ismeretlen részét fedezte fel. Azonnal felismerte a napló történelmi jelentőségét, és minden követ megmozgatott azért, hogy a terjedelmes napló a nyilvánosság elé kerülhessen. A kéziratot Hódos Mária megszerkesztette, sajtó alá rendezte, jegyzetekkel, kiegészítésekkel látta el, és nagyszabású tudományos kutatómunkába fogott, hogy feltárja a napló létrejöttének körülményeit, és a békési gyermekotthon egész történetét, amely a túlélők és leszármazottjaik életében mind a mai napig folytatódik. További nyolc évnek kellett eltelnie, amíg a napló most, 2019-ben, nyolcvan évvel az első naplóbejegyzés kelte után, végre napvilágot láthatott.

___________________________________________________________

Korábbi évek porgramjai