Galéria

2021. évi programok

Az Imágó Egyesület műhelybeszélgetései pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról. A programsorozat szervezője: Szabó Dóra.

 

47. program

 

GYÁSZ ÉS PSZICHOANALÍZIS

Az Imágó Budapest 2021/2-es számának bemutatója

 

Időpont: 2021. november 15. hétfő, 17:30
Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.
A beszélgetés résztvevői: Bókay Antal, Nemes László, Papp-Zipernovszky Orsolya, Sarungi Emőke. Moderátor: Gyimesi Júlia

 

A gyásszal és a veszteséggel kapcsolatos élmények a létezés velejárói, mégis vannak olyan időszakok, amikor kitüntetett egyéni és tudományos figyelmet kapnak. A pszichoanalitikus koncepciók – elsősorban Freud „Gyász és melankólia” című írása, valamint Lindemann szakaszelmélete – jelentős szerepet játszottak a gyász elméleteinek kialakításában, kevésbé ismertek azonban ezek kötődéselméleti továbbfejlesztései, vagy a mai szelf-pszichológiai elképzelések. Folyóiratszámunkban és a bemutató kerekasztalbeszélgetésen ezek terápiás alkalmazásainak is nyomába eredünk, érintve a sokszor tabunak számító segítői gyász témáját is (mentősöknél és a Covid-19 járvány hatására terapeuták munkájában).
Az Imágó Budapest folyóirat küldetéséhez híven a gyász-téma filozófiai, irodalmi aspektusai is megjelennek, melyek az énteremtés kollektív élményéhez, a kiismerhetetlenség és enigmatikusság kérdéséhez, illetve az írás veszteség-feldolgozást segítő szerepéhez visznek közelebb.
A folyóirat-szám írásaiban a gyász egy sokszínű, a személyiség felépítésébe, működésébe ágyazott egyedi folyamatként jelenik meg, ami egyszerre feldolgozható, és ugyanakkor kapcsolódik létünk megismerhetetlen, kifejezhetetlen, hiány-alapú minőségéhez.
A beszélgetésben is ezt a sokszínűséget és egyediséget szeretnénk fenntartani.

© 2010–2024 Imágó Egyesület Impresszum | Sitemap