Galéria

2022. évi programok

Az Imágó Egyesület műhelybeszélgetései pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról. A programsorozat szervezője: Szabó Dóra.

 

49. program


SZÍNHÁZ ÉS PSZICHODRÁMA

Az Imágó Budapest 2022/2-es és 2022/3-as számának bemutatója

 

Időpont: 2022. november 28. hétfő, 18:00
Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Bókay Antal, Egri Petra, Mérei Zsuzsa, Faludy Judit, Papp-Zipernovszky Orsolya. Moderátor: Gyimesi Júlia.

A pszichoanalízis számos ponton analógiába állítható a színházzal, a színpadon történő speciális előadásmóddal. Ezt a kapcsolatot először Sigmund Freud hozta létre azáltal, hogy saját önanalízisében egy ókori görög tragédia, Oidipusz király testi-lelki drámája segíti. Freud később esettanulmányaiban is él a színház analógiájával: a patologikus viselkedésmódok során a múlt eseményei, történései sajátos szubjektív interpretálásban „kerülnek színpadra”. A szám szerzői ennek a kapcsolatnak a jelenkori továbbéléseit vizsgálják.
A színpadi akció egy speciális terápiás alkalmazása a pszichodráma módszere. Ennek a pszichoanalízissel való összekapcsolódási lehetőségeire adnak példákat a 3. szám tanulmányai. Hogyan szolgálhatnak a pszichoanalitikus elméletek magyarázatul a pszichodráma gyakorlatában tapasztalt jelenségekre? Mit jelent egyes hazai pszichodráma-vezetők analitikus attitűdje? Szó lesz a Franciaországban és az Egyesült Államokban művelt pszichoanalitikus pszichodráma jellegzetességeiről, és a szám szerzői a pszichodráma gazdag hazai történetéből és gyakorlatából is megosztanak részleteket a hallgatóság előtt.
A fenti témákról a lapszám szerzői és szerkesztői beszélgetnek Gyimesi Júliával.

48. program

 
PSZICHO-DINAMIKA: A PSZICHODINAMIKUS MOZGÁS- ÉS TÁNCTERÁPIA GYAKORLATA ÉS ELMÉLETI HÁTTERE
Az Imágó Budapest 2022/1-es számának bemutatója
 
Időpont: 2022. szeptember 11. vasárnap, 18:00
Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.
A beszélgetés résztvevői: Incze Adrienne, Merényi Márta, Simon Judit, Szili Katalin (a szám szerkesztője), Szokács Kinga. Moderátor: Gyimesi Júlia.
 
A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia olyan pszichoterápiás módszer, amelyben folyamatosan gondolkozunk test és lélek kapcsolatáról, a test szerepéről a lélektani folyamatokban és a lélek szerepéről a testi folyamatokban. Valójában nem is választható ketté létünk e kétféle megnyilvánulása. A testi improvizáció összeköthető az álommal és az álmodozással, az pedig azzal a globális élménymóddal, amire egy táncterápiás alkalommal törekszünk. Ennek az élménymódnak a létrehozója a testtudattal való tudatos munka, mely a pszichoszomatikus zavarok gyógyításában is terápiás hatású. A fenti témákról a lapszám szerzői és szerkesztője beszélgetnek.
 
 
© 2010–2024 Imágó Egyesület Impresszum | Sitemap