Galéria

2023. évi programok

Az Imágó Egyesület műhelybeszélgetései pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról. A programsorozat szervezője: Szabó Dóra.

 

53. program


FERENCZI 150

Az Imágó Budapest 2023/3. számának bemutatója

 

Időpont: 2023. december 11. hétfő, 17:00

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Balázs Eszter, Bókay Antal, Harmatta János. Moderátor: Danics Zoltán.

FB-esemény: https://www.facebook.com/events/1106912070297905


Az Imágó Budapest legújabb (angol és magyar nyelvű) számában Ferenczi Sándor születésének 150. évfordulója apropóján a magyarországi pszichoanalízis megteremtőjének munkáit olvassák és értelmezik újra brit, svéd, német, francia, lengyel és magyar szerzők, a preanalitikus írásoktól a háborús neurózisok leírásán át a Thalassáig és a Klinikai naplóig. Ferenczi néhány újonnan felfedezett, változatos témákban írt hírlapi cikke és egy előadása is olvasható. A számról, Ferenczi legeredetibb gondolatairól és aktualitásáról beszélgetnek az est történész, irodalomkritikus és pszichoanalitikus résztvevői.

 

52. program

 

A TEST A TÁRSADALOMBAN ÉS A TERÁPIÁBAN

Az Imágó Budapest 2023/2. számának bemutatója

 

Időpont: 2023. október 16. hétfő, 17:00

Helyszín: KRE BTK Pszichológiai Intézet, 1022 Budapest, Csopaki u. 6. 

Programhttp://www.imagoegyesulet.hu/write/files/Test_szimpózium_program(8).pdf

 

Az Imágó Budapest "Test"-számának bemutatója köré szervezett szimpózium az Imágó Egyesület, a Gyógyító Nőkért Alapítvány és a KRE Pszichológiai Intézete közreműködésével.

 A cikkek és előadások témái között a háború testi vonatkozásai, a társadalmi privilégiumok és a stigmatizáció testre gyakorolt hatásai, gyógyító nők testi tapasztalatai a terápiában, a „maszkulin Vaginális” koncepciója, a tetoválás társas-kulturális összefüggései, a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia elméleti háttere, egy nyitott szívműtéten átesett nőbeteg testi tapasztalatainak értelmezése, borderline páciensek művészetterápiás esetei, illetve a témában frissen megjelent kötetek ismertetése.
 

51. program

 

PSZICHOANALÍZIS ÉS AZ ÁLLATOK

Az Imágó Budapest 2023/1. számának bemutatója

 

Időpont: 2023. május 22. hétfő, 18:00
Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Borgos Anna, Kőváry Zoltán, Nemes László, Vukov Johanna. Moderátor: Gyimesi Júlia.

FB-esemény: https://www.facebook.com/events/234345839093472

 

Az Imágó Budapest legújabb száma az állatok szerepét járja körül a pszichoanalízis szempontjából. Az állatok és a pszichoanalízis kapcsolódása meglehetősen sokrétű – vizsgálható többek között az analitikusok háziállatai, a páciensek pszichés tünetei, az analitikus elméletek, a terápiás módszerek vagy az állatvilággal kapcsolatos ökológiai jelenségek és erre adott reakciók felől. Számunkban minderre találunk példát: szóba kerül az állat mint átmeneti tárgy, az állatok szerepe a kötődéselméletekben, a poszthumán feminizmus, a "kihalástanulmányok", Freud kutyái és Gyömrői Edit cicái is.

 

50. program

 

SZÜLÉS – SZÜLETÉS

Az Imágó Budapest 2022/4. számának bemutatója

 

Időpont: 2023. március 13. hétfő, 18:00
Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Békés Vera, Székely Zsófia, Andrek Andrea, Frigyes Júlia. Moderátor: Gyimesi Júlia.

A számban a pre- és perinatális, azaz születés előtti és körüli időszakra vonatkozó pszichológiai kutatások eredményeiből adunk ízelítőt, melyek pszichoanalitikus nézőpontból próbálják értelmezni a szülés és a születés nehezen megközelíthető emberi tapasztalatát. Szó esik majd a megszül(et)ő test pszichoanalitikus értelmezéséről, a magzati kötődés-kutatásokról, a dúlaválasztás motivációiról, a születés és a trauma viszonyáról. Felidézzük Hidas György munkásságának jelentőségét is. 
 
© 2010–2024 Imágó Egyesület Impresszum | Sitemap