2024. évi programok

Az Imágó Egyesület műhelybeszélgetései pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról. A programsorozat szervezője: Szabó Dóra.

55. program

MIT AKAR AZ ANYA?

Az Imágó Budapest 2024/1. számának bemutatója

Időpont: 2024. április 2. kedd, 18:00

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Ita Mariann, Nagy Enikő, Dr. Somkövi Ágnes. Moderátor a szám szerkesztője, Székely Zsófia.

Freud öröksége nyomán több mint száz éve foglalkoztatja a pszichoanalitikus gondolkodást, hogy „mit akar a nő”, de sokkal ritkábban tesszük fel azt a kérdést, hogy vajon mit akar az anya. Az Imágó Budapest 2024/1. számában Freud nevezetes kérdését parafrazeálva járjuk körül az anya szempontjait a pszichoanalízisben, illetve (pszichoanalitikus és gendertudományi nézőpontból) a tágabb kultúrában -- az anya testétől az anyai ambivalencián át a leszbikus szülőségig, a thalassális álmodozástól Schiele anyaképén át Raffai Jenő prenatális pszichológus munkásságának felidézéséig.

54. program

OTTO RANK – A PSZICHOANALÍZISEN INNEN ÉS TÚL

Az Imágó Budapest 2023/4. számának bemutatója

Időpont: 2024. február 19. hétfő, 18:00

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Bókay Antal, Kőváry Zoltán, Robert Kramer, Frigyes Júlia

140 éve született Otto Rank, a pszichoanalízis korai történetének egyik legfontosabb és legvitatottabb alakja. Rank munkássága a hazai szellemi közegben alig ismert, magyarul eddig csak A születés traumája című könyve volt olvasható. Kezdetben Freud egyik legbizalmasabb munkatársa volt, később azonban olyan témákat feszegetett, amelyekre a korabeli pszichoanalízis még nem volt felkészülve. Ilyenek voltak a szeparáció-individuáció kérdései vagy a születés következményeinek ontológiai aspektusai. A ’30-as években New Yorkban kezdődött munkásságának „pszichoanalízisen túli” része, amely hosszú távon hatással volt a humanisztikus, az egzisztenciális és a transzperszonális pszichológiára, a kreativitás-kutatásra és a művészetpszichológiára is. A lapbemutatón ezt a sokszínű életművet járjuk körül a szám szerkesztőivel, Bókay Antallal és Kőváry Zoltánnal, Otto Rank munkásságának egyik legavatottabb szakértőjével, Robert Kramerrel, valamint A születés traumája fordítójával, Frigyes Júlia pszichiáterrel.

Korábbi évek programjai