Galéria

Lapbemutató: Fenomenológia és daseinanalízis

2017. szeptember 23.
2017. október 11-én szerdán az Imágó Budapest folyóirat "Fenomenológia és daseinanalízis" című számát mutatjuk be a szerzők részvételével. Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Fazekas Tamás, Kőváry Zoltán, Krékits József, Lubinszki Mária, Pintér Judit Nóra, Sárkány Péter

Moderátor: Gyimesi Júlia

 

Az Imágó Budapest folyóirat ez évi második számát a Magyar Daseinanalitikai Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézete által tavaly novemberben Szegeden szervezett „Szabadság-patológiák” című konferenciájának az előadásai inspirálták. A megjelent tanulmányok részben ekkor hangzottak el előadás formájában, részben új és kibővített tematikájú írások születtek. A daseinanalízis egy filozófiai alapokon nyugvó fenomenológiai-hermeneutikai szemlélete, megközelítése az emberi „ittlét”-nek. Mivel a daseinanalízis a freudi pszichoanalízisből, a husserli fenomenológiából és a heideggeri filozófiából jött létre, megtartotta nevében Heidegger Dasein kifejezését, amelyet magyarra ittlétként, jelenvaló-létként szoktak fordítani, ami nem más, mint az ember a maga egzisztenciájában, világban-való-létében. Tematikus lapszámunk bemutatójával fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a daseinanalízis és annak fenomenológiai szemlélete nemcsak az egzisztenciális pszichoterápiák egyike, hanem gondolkodásmód, amely fontos részét kell képezze a pszichológus, pedagógus és szociális munkás képzésnek is. A tanulmányok szerzői ezekről a kérdésekről beszélgetnek a bemutatón, természetesen a közönség bevonásával.

© 2010–2024 Imágó Egyesület Impresszum | Sitemap