Lapbemutató: Fantom és kripta: Ábrahám Miklós és Török Mária pszichoanalízise

A program időpontja: 2018. január 22. 19:00 Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114, Bartók Béla út 29.

FANTOM ÉS KRIPTA: ÁBRAHÁM MIKLÓS ÉS TÖRÖK MÁRIA PSZICHOANALÍZISE (lapbemutató)

A program időpontja: 2018. január 22. 19:00
Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114, Bartók Béla út 29.

Az Imágó Budapest 2017. évi 3. száma talányos „Fantom és kripta” címét pontosítja az alcím: „Ábrahám Miklós és Török Mária pszichoanalízise”. A két magyar származású párizsi pszichoanalitikus, akiket a világ Nicolas Abraham-ként és Maria Torok-ként ismer, a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben a klasszikus pszichoanalízis olyan továbbírását végezte el, amely kibővítette és egyfajta posztstrukturalista irányba radikálisan megújította a klasszikus pszichoanalízis számos fogalmát és egyben új terápiás lehetőségeket is nyitott. Ábraham és Török jelentősen átírta a vágy szerepét, útját, a gyermek önteremtő harcát, jelezte a folyamat árulkodó nyelvi-dekonstruktív természetét. Legnagyobb hatású gondolatuk az volt, hogy a klasszikus pszichoanalízis centrumában lévő tudattalan, az elfojtott képzetek nem képezik a végső lelki réteget, hanem mögöttük, mintegy kriptába zárva, inkorporálódva a másik tudattalanjából átmásolódott képzetek, un. fantomok működnek. A fantom, e tudattalanul beíródott családi titok modellje lehet a közösségben, a történelemben, vagy éppen filmekben megjelenő megközelíthetetlennek tűnő, mégis elfeledhetetlen intenzitással jelen lévő végzetes történeteinknek. Ábrahám és Török pszichoanalízise kísérletet tesz e fantomok leleplezésére, titokzatos szavaik megfejtésére és ezen keresztül kísérteteink elűzésére is.

A beszélgetés résztvevői:

Bókay Antal, Dragon Zoltán, Erdélyi Ildikó, Erős Ferenc, Miklós Barbara, Takács Mónika

Moderátor: Gyimesi Júlia