Könyvbemutató: A vászon és a dívány találkozása

Fecskó-Pirisi Edina, Lénárd Kata és Papp-Zipernovszky Orsolya (szerk.): A vászon és a dívány találkozása - Tanulmányok filmről, pszichoanalízisről. Oriold és Társai, Budapest, 2018. Könyvbemutató

Időpont: 2018. szeptember 20. csütörtök 17:00
Helyszín: Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.)

Bemutatja: Erős Ferenc, Groó Diána, Janisch Attila, Kovács András Bálint és Szombati Ágnes
Moderátor: Papp-Zipernovszky Orsolya

A kötet pszichoanalízis ÉS film(tudomány) kapcsolatába nyújt betekintést elsősorban hazai, a mélylélektan iránt érdeklődő filmalkotók, filmelméleti szakemberek és a filmművészetben jártas pszichoanalitikusok tanulmányain keresztül. A két szakterület találkozása lehetővé teszi a tudatos filmes koncepciók mögötti tudattalan dinamikák és üzenetek feltárását, valamint olyan a filmművészetben megjelenő és a kulturális mitológia részét képező témák pszichoanalitikus felderítését, mint szexualitás és agresszió, (ön)reflexió, titok, a másikhoz (az idegenhez) való viszonyunk vagy a trauma. Az itt közreadott válogatás nagyrészt a 2006 óta folyamatosan megrendezett Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferenciákon elhangzott előadások szerkesztett tanulmány változataiból merít olyan írásokat, melyek magas színvonalon képviselik "a filmművészet ÉS a pszichoanalízis" kapcsolatát; a párhuzamosság lehetőségeit és határvidékeit kutatják. Kötetünk tíz fejezetében a pszichoanalitikus filmelmélet történetéből, alapvető téziseiből és kérdéseiből kiindulva igyekeztünk átfogó képet nyújtani a pszichoanalízis különböző irányzatainak a filmtudományban alkalmazható modelljeiről, és bemutatni, hogy a lélektani relevanciával bíró alkotások esetében hogyan mélyítheti el a filmértelmezést a pszichoanalízisnek a szubjektív történésekre kidolgozott fogalomtára. Célunk a hazai pszichoanalitikus filmelemzés legutóbbi tíz évének bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a további kapcsolódási pontok lehetőségeinek megnyitása.

Image may contain: one or more people and text