Galéria

Fiaim, hol vagytok? Könyvbemutató

Időpont: 2019. ápr. 22. hétfő 19:00; Helyszín: Kelet Stúdió, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29. (A kávézó bejáratától balra, az udvaron.)

A beszélgetés résztvevői: Csapody Tamás történész, Erős Ferenc pszichológus, Hódos Mária művészettörténész, a kötet szerkesztője és Szabó Dóra pszichológus
Moderátor: Gyimesi Júlia

A Fiaim, hol vagytok? alapja egy napló, amelyet Farkas Erzsébet, az Országos Izraelita Patronázs Egyesület békési gyermekotthonának vezetője vetett papírra 1938. október 10. és 1942. február 24. között. A géppel írt, sok száz oldalas napló – más dokumentumokkal, levelekkel, fényképekkel együtt – több mint hetven évig rejtőzködött egy szekrény mélyén. Miután unokája, Hódos Mária kézbe vehette, e felfedezéssel nem csupán nagyanyja naplóját, hanem saját családi múltjának, örökségének egy korábban elhallgatott, ismeretlen részét fedezte fel. Azonnal felismerte a napló történelmi jelentőségét, és minden követ megmozgatott azért, hogy a terjedelmes napló a nyilvánosság elé kerülhessen. A kéziratot Hódos Mária megszerkesztette, sajtó alá rendezte, jegyzetekkel, kiegészítésekkel látta el, és nagyszabású tudományos kutatómunkába fogott, hogy feltárja a napló létrejöttének körülményeit, és a békési gyermekotthon egész történetét, amely a túlélők és leszármazottjaik életében mind a mai napig folytatódik. További nyolc évnek kellett eltelnie, amíg a napló most, 2019-ben, nyolcvan évvel az első naplóbejegyzés kelte után, végre napvilágot láthatott.

© 2010–2024 Imágó Egyesület Impresszum | Sitemap