Galéria

Lapbemutató: Színház és pszichodráma

Az Imágó Budapest 2022/2. és 3. számának bemutatója

Időpont: 2022. november 28. hétfő, 18:00
Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

A beszélgetés résztvevői: Bókay Antal, Egri Petra, Mérei Zsuzsa, Faludy Judit, Papp-Zipernovszky Orsolya. Moderátor: Gyimesi Júlia.

A számok elérhetők itt:
A pszichoanalízis számos ponton analógiába állítható a színházzal, a színpadon történő speciális előadásmóddal. Ezt a kapcsolatot először Sigmund Freud hozta létre azáltal, hogy saját önanalízisében egy ókori görög tragédia, Oidipusz király testi-lelki drámája segíti. Freud később esettanulmányaiban is él a színház analógiájával: a patologikus viselkedésmódok során a múlt eseményei, történései sajátos szubjektív interpretálásban „kerülnek színpadra”. A szám szerzői ennek a kapcsolatnak a jelenkori továbbéléseit vizsgálják.
A színpadi akció egy speciális terápiás alkalmazása a pszichodráma módszere. Ennek a pszichoanalízissel való összekapcsolódási lehetőségeire adnak példákat a 3. szám tanulmányai. Hogyan szolgálhatnak a pszichoanalitikus elméletek magyarázatul a pszichodráma gyakorlatában tapasztalt jelenségekre? Mit jelent egyes hazai pszichodráma-vezetők analitikus attitűdje? Szó lesz a Franciaországban és az Egyesült Államokban művelt pszichoanalitikus pszichodráma jellegzetességeiről, és a szám szerzői a pszichodráma gazdag hazai történetéből és gyakorlatából is megosztanak részleteket a hallgatóság előtt.
A fenti témákról a lapszám szerzői és szerkesztői beszélgetnek Gyimesi Júliával.
© 2010–2024 Imágó Egyesület Impresszum | Sitemap